Technologie verdient een betere plek
in de langdurende zorg

Partner aan het woord: Academy het Dorp

We leven steeds langer en dat betekent ook dat meer mensen langer moeten leven met een beperking of chronische ziekte. Voornamelijk vanuit huis en voor een groot deel zelfstandig. “Met de juiste technologie kunnen deze mensen zo lang mogelijk hun eigen leven organiseren.”

Academy Het Dorp (AHD) werkt aan de ontwikkeling, onderbouwing en implementatie van zorgtechnologie. “We zijn opgericht vanuit gehandicaptenzorgorganisatie Siza”, vertelt Chief Research Officer Brigitte Boon. Naast haar functie bij AHD, werkt Brigitte ook nog bij Siza als Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek. “De problemen die we met AHD oppakken kennen we vanuit onze dagelijkse praktijk. Wij geloven dat technologie de langdurende zorg van morgen mogelijk gaat maken. Enerzijds om mensen een zo gewoon mogelijk leven te bieden. Anderzijds om de langdurende zorg efficiënter te maken.”

Vanuit de zorgvraag
Robots die mensen met autisme structuur bieden. Geluidssensoren met AI, die dementerende ouderen bewaken in hun slaap. Valdetectie via een smartwatch. En slim incontinentiemateriaal, dat aangeeft wanneer het verzadigd is en zo doorlekken voorkomt. Een greep uit de technologische ontwikkelingen waar AHD onderzoek naar doet. Brigitte: “Deze innovaties geven de patiënt zijn autonomie terug en ze ontlasten het zorgpersoneel. De ideeën komen altijd vanuit de cliënten. Zo vroegen we ze bijvoorbeeld om eens een dag te beschrijven. Waar hebben ze hulp bij nodig? Hoe lang moeten ze daarop wachten? Kan dat slimmer? Dat zijn interessante vraagstukken, waar technologie op kan inhaken. Onze technologiepartners bekeken vervolgens met welke oplossingen zij daarop konden aansluiten.”

Vernieuwen
Dat gebeurt ook in Het Dorp, één van de locaties van Siza in Arnhem. Dit woonconcept voor mensen met een ernstige lichamelijke of meervoudige handicap komt uit de jaren 60. “Veel gebouwen waren inmiddels aan vernieuwing toe, dus we zijn gestart met nieuwbouw”, vertelt Brigitte. “Het eerste appartementencomplex staat inmiddels. De woningen zitten vol nieuwe technologie waarmee bewoners bijvoorbeeld verlichting en huishoudelijke apparatuur bedienen. Waarmee ze ook eenvoudig zorg kunnen inroepen. En waarmee ze de toegang tot de woning reguleren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld toestemming geven dat de ene zorgverlener er zelf in kan, maar de andere moet aanbellen. In de jaren 60 ontstond de overtuiging dat mensen met een beperking ook hun eigen voordeur nodig hebben. Dat maakt ze autonoom. In deze tijd voegen we daar technologie aan toe. Zo kunnen ze zo lang mogelijk hun eigen leven blijven organiseren.”

Gedragsverandering
“Maar let wel op”, waarschuwt Brigitte, “technologie heeft pas toegevoegde waarde als ook de zorgprocessen erop zijn aangepast. Zorgverleners moeten anders gaan werken. Daar hebben ze ondersteuning bij nodig. Neem het slimme incontinentiemateriaal. Hierin zit een sensor die in een app laat zien hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is. Zorgprofessionals kunnen dus verschonen als het nodig is. Ze hoeven cliënten niet meer onnodig wakker te maken en doorlekken is verleden tijd. Maar het werkt alleen als zorgverleners hun standaard verschoonmomenten echt durven los te laten! Hoe dit in de praktijk werkt, onderzoeken we nu bij zes verschillende zorginstellingen. En natuurlijk bieden we ook ondersteuning bij de implementatie.”

Elkaar vooruithelpen
Zorgprocessen veranderen alleen als innovaties breed gedragen worden. “Daarom is het belangrijk om verschillende afdelingen te betrekken. Cruciaal in onze manier van werken is de samenwerking met de communicatieafdeling, die de organisatie van informatie voorziet. En met de IT-afdeling, om goede werking van de technologie te garanderen. De combinatie van technologie en zorg is nog relatief nieuw. Onafhankelijk onderzoek naar wat wel en niet werkt is daarom essentieel. Wij kijken naar alle facetten; van de gebruiksvriendelijkheid van een applicatie tot de adaptatie door het personeel. Dit levert veel waardevolle informatie op voor de zorgsector. Maar ook voor ontwikkelaars. Met ons onderzoek helpen we techfabrikanten om hun producten nog beter te maken.”

De juiste partners
“In de langdurende zorg werken we veel met monitoring”, vervolgt Brigitte. “De technologie die we inzetten, heeft vaak te maken met sensoren. Als we – samen met de zorgorganisaties waar we voor werken – een concreet idee uitwerken, doen we een oproep aan bedrijven die bezig zijn met deze technologie. Ook via de bijeenkomsten van Health Valley leggen we contacten. Van startup tot gevestigde naam; per project kijken we wat het beste past. Op het Health Valley Event hebben we ook een keer een soort ‘The Voice’-concept gedaan. Bedrijven presenteerden hun technologie en cliënten van onder andere Siza gaven direct daarna een beoordeling. Ze waren super direct! Heel leerzaam voor iedereen.”

AHD/Siza

“Bedrijven presenteerden hun technologie en cliënten gaven direct feedback; ze waren super direct.”

Brigitte Boon

Onze innovatiemanager

Koen van den Hurk

Wil je meer weten over deze partner(s) of het verhaal?

Neem contact op
Menu